
Gyümölcslé készítés, mint az egészséges táplálkozás része
A gyümölcslé készítés nagyszerű módja annak, hogy friss vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb tápanyagokkal gazdagítsuk étrendünket, amelyek támogatják az egészséget és vitalitást. A friss gyümölcs- és zöldséglevelek koncentrált tápanyagforrást jelentenek, és könnyen emészthetőségüknek köszönhetően a test gyorsan fel tudja használni őket. Manapság a gyümölcslé készítés a egészséges táplálkozás részeként van jelen. Tudj meg róla többet.
Mi az egészséges táplálkozás
Az egészséges táplálkozás alapja a természetes, az egészséget támogató alapanyagok és az ezekből készített ételek. Az étrend változatos, és az optimális arányban tartalmaz fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat, valamint elegendő folyadékot is. Ez egy olyan étkezési mód, amely biztosítja a megfelelő tápanyagbevitelt, és támogatja a mentális és fizikai egészséget, a kondíciót és az általános vitalitást. Fontos szabály, hogy kerülni kell az ipari feldolgozású ételeket.
Tipp: Ha nem sikerül a vitaminokat étrenddel pótolni, érdemes táplálék-kiegészítőkhöz nyúlni.
Mik az egészséges táplálkozás alapelvei
Az étrend alapját olyan élelmiszerek képezik, amelyek gazdagok tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. Az étkezésnek változatosnak és tápanyagban gazdagnak kell lennie, a porcióknak pedig megfelelőek. Fontos, hogy a növényi eredetű alapanyagok domináljanak. Só használatát mérsékelni kell, és ízesítésre inkább fűszernövényeket, valamint egyszerű fűszereket használjunk. Együnk rendszeresen, és ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről – a legideálisabb a tiszta víz (esetleg citrommal), ásványvíz vagy cukrozatlan teák fogyasztása.
A kiegyensúlyozott étrend tervezésénél érdemes az ún. egészséges tányér elvet követni.
Az egészséges tányér elve
Minden étkezésnek tartalmaznia kell fehérjét, telítetlen zsírokat, szénhidrátokat, amelyek rostforrás, ásványi anyagok és vitaminok, valamint gyümölcsöt és zöldséget. Könnyítse meg az egyes adagok elkészítését, és próbálja ki az egészséges tányérszabályt.
- A tányér felét zöldségek és gyümölcsök teszik ki – a zöldségek különösen ajánlottak, mert több rostot és kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a gyümölcsök. Ideális, ha színes zöldségeket választunk, mivel mindegyik más-más tápanyagot és antioxidánst tartalmaz.
- A tányér negyede összetett szénhidrátokból áll – például teljes kiőrlésű gabonából (teljes kiőrlésű rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta) vagy hüvelyesek. Több rostot tartalmaznak, ami támogatja az emésztést és stabil vércukorszintet biztosít.
- A tányér negyedét a fehérjék veszik fel - tojás, hal és tenger gyümölcsei, baromfi, sovány vörös hús, sajtok, joghurtok és egyéb tejtermékek, de hüvelyesek, tofu, szója is ajánlott. Fontosak az izmok felépítésében és növekedésében, valamint a jóllakottság érzését keltik.
A egészséges zsírok kicsit háttérbe szorulnak, de ezek is fontos részét képezik az étrendnek. Ezeket kis mennyiségben, ideálisan növényi forrásokból, mint például olívaolaj, avokádó vagy diófélék, kell beépíteni. Az egészséges zsírok elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, és jótékony hatással vannak a szív egészségére.
Mit tartalmaz az egészséges táplálkozás?
- Zöldségek és gyümölcsök,
- tejtermékek,
- hal és sovány hús,
- hüvelyesek,
- dió és magvak,
- fermentált termékek,
- teljes kiőrlésű gabonák,
- minőségi növényi olajok.
A gyümölcscentrifuga és az egészséges táplálkozás kéz a kézben járnak
A gyümölcsök és zöldségek préselése koncentrált tápanyagforrást biztosít, ami azt jelenti, hogy több gyümölcsöt és zöldséget fog fogyasztani, mint amennyit köretként el tudna fogyasztani. A facsaróból származó friss gyümölcslevek étrendbe foglalása hozzájárulhat az étkezési szokások általános javulásához. Reggeli, délutáni uzsonna részeként vagy edzés után fogyaszthatja őket. Különösen a zöldséglevek (például spenótból, zellerből vagy uborkából) alacsonyabb cukortartalmúak, mint a gyümölcslevek, és ideálisak azok számára, akik szabályozni szeretnék a cukorbevitelüket.
A gyümölcslevek könnyen emészthetők , és a szervezet gyorsan fel tudja szívni a tápanyagokat, azonnali energiát és egészségtámogatást biztosítva. Ennek köszönhetően érdemes megelőző jelleggel is fogyasztani a zöldség- és gyümölcsleveket, és ezzel számos betegséget megelőzni. Ezenkívül a gyümölcs- és zöldségfacsaró egyéb előnyöket is kínál.
A facsaróból származó gyümölcslevek előnyei
- A tápanyagok jobb felszívódása,
- több zöldség bevitele,
- az immunrendszer erősítése,
- test méregtelenítés,
- többféle gyümölcs és zöldség fogyasztása,
- segít fenntartani a megfelelő pH-értéket a szervezetben
Minden gyümölcs- és zöldségfajtának sajátos hatásai vannak, így pontosan az igényeinek megfelelő italt készíthet – az immunitás erősítésére, a hajnövekedésre vagy a vörösvértestek képződésének támogatására.
A lassú facsaró jelensége
A lassú gyümölcscentrifugák alacsony fordulatszámon működnek, ami minimálisra csökkenti a felhasznált összetevők károsodását, és maximalizálja tápértékeik felhasználását. A leveles zöldségek facsarásakor is jobb eredményeket érnek el. A tápanyagok megőrzése mellett a felhasznált alapanyagok íze is tökéletesen megmarad. Ezen kívül nagyon halk működés jellemzi őket.
3 facsaró recept
1. Egyszerű lé kezdőknek
- 1 rész alma, 1 rész sárgarépa, 1 rész zellerszár
- A sárgarépát meghámozzuk és az összes hozzávalót nagyobb darabokra vágjuk, majd egy facsaróban összedolgozzuk.
2. Gyümölcslé az immunitás támogatására
- 1 csokor rukkola, 1 csokor koriander, 1 csokor petrezselyem, 1 saláta uborka, egy darab gyömbér, 2 alma, 1 citrom
- A citromot meghámozzuk, az almával és az uborkával együtt felvágjuk, a gyömbért meghámozzuk. Tegyünk mindent rukkolával, korianderrel és petrezselyemmel egy facsaróba.
3. Energiával teli lé
- 500 g sárgarépa, 6 narancs, egy darab gyömbér, 1 dcl kókusztej
- A sárgarépát megtisztítjuk, a narancsot és a gyömbért meghámozzuk. Vágjuk és lé. Öntsük rá a kókusztejet és keverjük össze.
Mennyi ideig áll el a gyümölcslé a facsaróból?
A kiváló minőségű csigás facsaróból származó gyümölcslé 24-48 óráig eláll a hűtőszekrényben. Lassú facsaró használatakor az oxidáció megszűnik, és az ital akár 72 órán keresztül friss marad. Természetesen a friss gyümölcslevek a legideálisabbak.
Kezdje lassan
Kezdje kisebb adag gyümölcslevekkel a facsaróból, és fokozatosan növelje azokat, amíg meg nem szokja a koncentrált tápanyagmennyiséget. Ha még csak most kezdi a préselést, próbálja ki a gyümölcsök és zöldségek egyszerű kombinációit, mielőtt ízekkel kísérletezik. Tedd rutinná a gyümölcscentrifugát.
Hurom H330P zöldség- és gyümölcsprés, elefántcsont színű
Csendes, alacsony fordulatszámú Hurom gyümölcs- és zöldségprés szabadalmaztatott facsaró technológiával, különleges "eco-friendly" kiadásban.
P4430
Hurom H310A gyümölcsprés, antracit
Kompakt gyümölcs- és zöldségprés, amely szabadalmaztatott lassú préselési technológiával és extra halk működéssel rendelkezik. Ideális smoothie-k és sűrűbb levek elkészítéséhez.
P4426
Hurom H320N zöldség- és gyümölcsprés, sötétzöld
A csendes, alacsony fordulatszámú Hurom gyümölcs- és zöldségprés szabadalmaztatott préselési technológiát és finom extrakciós szűrőt használ, amely lehetővé teszi a tökéletesen tiszta és tápláló levek elkészítését.
P4428
Hurom H-AA gyümölcsprés, ezüst
A Hurom csendes, alacsony fordulatszámú gyümölcs- és zöldségléfacsaró, amely Alpha technológiával van felszerelve. Ezt a technológiát az elegáns design, az optimalizált facsarás és az egyszerű tisztítás jellemzi.
P4434
Hurom H400 zöldség- és gyümölcsprés, fekete
A Hurom többfunkciós, alacsony fordulatszámú gyümölcs- és zöldségfacsaró az egyszerű karbantartásra és a maximális facsaró hatékonyságra összpontosít. Ideális turmixok és sűrűbb gyümölcslevek készítéséhez az egész család számára.
P4433
UNIZDRAV alacsony fordulatszámú gyümölcs- és zöldségprés
A UNIZDRAV csigás gyümölcs- és zöldségprés extra nagy tölcsérnyílással és megbízható alacsony fordulatszámú préselési rendszerrel rendelkezik, amely megőrzi a felhasznált alapanyagok maximális tápanyagtartalmát.
P4372